„Dolju-n bucate de 10“ , ediție aniversară, la Casa Universitarilor


Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează miercuri, 15 mai 2024, ora 12:00, la Casa Universitarilor, evenimentul aniversar Dolju-n bucate de 10“, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova și Convenția Organizațiilor Studențești din Universitatea din Craiova.

Participă localnici voluntari din localitățile: Dăbuleni, Bârca, Pielești, Giurgița, Băilești, Izvoare, Bechet, Bratovoești, Galicea Mare, Moțăței, Mischii, Poiana Mare, Craiova; de asemenea, studenți ai Universității din Craiova, elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova, precum și reprezentanți ai Asociației Macedonenilor din România – filiala Craiova, Asociației Partida Romilor „Pro – Europa“ – filiala Dolj, Asociației Vlahilor din Bulgaria. Onorează cu bucate și echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, pe masa căreia se vor afla preparate prin care vor fi reprezentate județele Dolj (comuna Leu) și Mehedinți (comuna Corcova).

Anul acesta răsplătim generozitatea cu generozitate, onorăm tradiția și copilăria și vă invităm pe 15 mai, la Casa Universitarilor, de la ora 12:00, să ne bucurăm de bucate și să susținem cu donații Asociația Bucurie pentru Viață – Tabăra Bucuriei, ale cărei programe vizează copiii din Oltenia cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni medicale grave.

Asociația Bucurie pentru Viață a fost înființată în anul 2018 la Craiova de câțiva oameni uniți de dorința de a-i ajuta pe ceilalți. Asociația are un caracter creștin și social, neguvernamental, democratic, independent, nonprofit și apolitic. Scopul Asociației Bucurie pentru Viață este ajutorarea persoanelor aflate în dificultate și respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în special ale categoriilor sociale defavorizate.

Ne vom delecta cu cântecele interpretate de soliștii Luiza Turcu, Emilia Glăvan, Larisa Cârlugea, Roxana Resteanu, Alexandru Lilea și cu suitele de jocuri populare ale Ansamblurilor folclorice „Hora Desnățuiului“ de la Bârca și „Bordeiașul“ din Bechet.

Revin alături de noi artizanii care ne-au încântat de-a lungul timpului cu expoziții de artă tradițională: cusături cu „Lilia“ – Liliana Dobrițoiu, „Din dragoste pentru lemn pictat“ – Rodica și Viorel Dîlganu, „Covorul oltenesc“ – Anca Dumitrescu.

 În cei 10 ani de proiect, importante momente „Dolju-n bucate“ s-au organizat în colaborare cu voluntari din localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești,Ciupercenii Noi, Leu, Afumați, Carpen, Bechet, Moțăței, Desa, Galicea Mare, Rast, Gogoșu, Poiana Mare, cu asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova, cu Liceul de Industrie Alimentară, Forumul de Prietenie Româno – Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești, A.T.R.ECO, Asociația Macedonenilor din România – filiala Craiova, Liceul de Industrie Alimentară, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria – Satul Gomotarti, Vidin, Casa de Cultură Probuda – Florentin.

Pe mesele cu bucate se vor regăsi printre altele pâine-n țăst, turte coapte și prăjite, prăjituri, dulcețuri, vin, țuică și rachiu, raci umpluți, ouă roșii, brânză, platouri țărănești cu șunculiță, ceapă și usturoi verde, ajvar, păstrăv ca la Ohrid, orez la tuci, gogoși picate, pui copt pe pâine, sarmale cu nuci și stafide, mâncare de prune, lutiniță, saramură de pește, jumări, mămăligă, carne la garniță, păpuși de dragavei, cozonaci, sarmale, boabe fierte, ouă pe plită, friptură țărănească cu urez în tavă de pământ, pește uscat în șir, fript pe plită,cu mămăligă rece, pâine în ceaon (cococi), turte cu usturoi, fasole cu ciolan, ghiveci la cuptor în tuci, prăjitură-n foi, friptură de miel la cuptor, bureți scăzuți, salată de vinete, salată de fasole galbenă, prăjitură faguri, plăcinte cu mere, sărățele cu brânză, cornulețe cu gem, raci umpluți cu praz pe pat de orez, lapte covăsit, urdă, gogoși cu brânză și mărar, zaibăr etc.

La Craiova, evenimente „Dolju-n bucate“ au fost organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj în Galeriile „Cromatic“ ale instituției, în holul central al Universității din Craiova, la Casa Universitarilor, la Teatrul pentru copii și tineret „Colibri“, la Teatrul Național „Marin Sorescu“, Centrul „Constantin Brâncuși“, Radio Oltenia Craiova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu