A fost interzis un cunoscut medicament

 În urma unei verificări efectuate de Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia Europeană a interzis medicamentul pe care îl foloseau cetățeni din întreaga lume, inclusiv români, pentru dureri, în special cele de cap. Paduden Express Forte 400 mg capsule moi, fabricat de Terapia SA România intrase în atenția autorităților după ce statele membre ale Uniunii nu doreau să autorizeze pastilele.


Tratamentul antiinflamator care conține ibuprofen de 400 de mg a fost făcut pe același principiu ca un „medicament de referință” Nurofen Rapid 400 mg capsule moi. Acțiunea celor două este extrem de similară, dar diferența era dată, în principal, de preț, varianta românească fiind mai accesibilă. Din acest motiv, mulți se orientau către Paduden.


Un alt medicament trece prin aceeași situație: Ibuprofen NVT 400. Laboratorios Liconsa, firmă producătoare din Spania, a cerut ca tratamentului să-i fie recunoscută licența luată în Lituania. Statele membre nu au ajuns la un acord, iar EMA a preluat situația. Spaniolii susțineau că nu este aceeași situație ca în cazul Paduden, dar autoritățile au avut altă părere.


„Agenția (EMA) a concluzionat că beneficiile Ibuprofen NVT 400 mg nu depășesc riscurile și autorizația de punere pe piață acordată în Lituania nu poate fi recunoscută în Spania, unde compania a solicitat o autorizație de punere pe piață. În plus, autorizațiile de punere pe piață din Lituania și din alte state membre unde medicamentul este autorizat (Estonia, Franța, Letonia, Polonia și România) ar trebui suspendate”, a transmis EMA.
Medicamente care ar putea dispărea
Nu doar medicamentul amintit ar putea să rămână fără autorizație, ci și alte pastile. Studiile de siguranță le-au fost efectuate de o companie indiană și au arătat că sunt conforme, dar Comisia Europeană a pus EMA să cerceteze situația, având suspiciuni. Vestea vine în contextul în care au fost și decese în India din cauza anumitor tratamente.


Iată lista de medicamente care ar putea dispărea:
Posaconazole;
Ibuprofen Nutra Essential;
Loperamid;
Tadalafil – 20 mg;
Tadalafil – 5 mg;
Erlotinib – 100 mg;
Erlotinib – 150 mg.
Sursa: bugetul.ro

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii