CALAFAT 600

 

La 5 august se împlinesc 600 de ani de la prima atestare documentară cunoscută a Calafatului, al cărui nume a fost menționat în hrisovul emis de Dan al II-lea la 5 august 1424, prin care întărea dania făcută de ”sfântrăposaţii părinţii domniei mele” mănăstirii de la Tismana, printre altele cu ”satul Vadul Cumanilor cu Toporna și vama de la Calafat”.
 
Marele istoric român Nicolae Iorga spunea: „Comunitatea locală care nu-și cunoaște istoria este ca și copilul care nu-și cunoaște părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs”.
La împlinirea a 600 de ani de atestare documentară a Calafatului, Biblioteca organizează, în perioada 31 iulie - 30 august, expoziția de carte " CALAFAT - TREPTE DE ISTORIE"
 
Dintre cărțile expuse:
- ”Calafat - trepte de istorie”, de Vasile Petrișor și Lelius Mândroiu,Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1977;
- ”Calafat - trepte de istorie”, de Vasile Petrișor și Lelius Mândroiu,Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1992;
- ”Calafat și oamenii săi”, de Alexandru Pârvan, Editura Autograf MJM, 2013;
- ”Cioburi de istorie...Poiana Mare-Calafat 1832-1878” ( vol I și vol II), de Florentza Georgetta Marincu, Editura Avrămeanca, 1997;
- ”Cioburi de istorie...Poiana Mare-Calafat 1878-1920” ( vol I, vol II, vol III), de Florentza Georgetta Marincu, Editura Autograf MJM, 2007;
- ”Calafatul - un pion pe tabla de șah a istoricelor relații româno-elene”, de Florentza Georgetta Marincu, Editura UER Press, București, 2011
 
Expoziția cuprinde volume de carte referitoare la municipiul nostru, fotografii vechi ale Calafatului, informații despre tradiții și legende locale.
Rod al unei îndelungate investigații a arhivelor locale, județene și naționale, ca și a numeroase lucrări și culegeri de documente, monografia Calafatului, alcătuită de doi prestigioși istorici, fii ai acestui oraș, surprinde, cum era și firesc, dezvoltarea comunităților omenești de pe aceste meleaguri din cele mai îndepărtate timpuri, din punct de vedere economic, social, politic și cultural.
 
Această monografie despre Calafat a apărut în anul 1977 (prima ediţie), ediţia a II-a fiind publicată în anul 1992. Autorii acesteia sunt Lelius Mândroiu și Vasile Petrişor.
 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii